Hangorentuin.be
Home » Steenkonijn » Rasbeschrijving steenkonijn

Rasbeschrijving steenkonijn

Oorsprong

Het Steenkonijn is een oud gekend Belgisch ras.  De naam "Steenkonijn" komt van een oude Belgische weegmaat, het gewicht van 'een steen', ongeveer 3,5 kg. De huidige steenkonijnen nu zijn wel lichter van gewicht.

Deze soort stamt rechtstreeks af van het wild konijn. Het ligt eveneens aan de basis van verschillende (Belgische) rassen.

Rond 1900 was het Belgische Steenkonijn bijna uitgestorven.
Gelukkig wisten enkele gemotiveerde mensen dit ras te redden van de ondergang. Opmerkelijk is dat pas op 12 juni 1934 de standaard werd ingediend.

 

Karakter

Het steenkonijn is van karakter nogal schuw en zenuwachtig. Het is heel levendig en beweegt veel ten opzichte van andere konijnen.

 

 

Bouw
Het steenkonijn vertoont nog steeds veel gelijkenis  met een wild konijn. Het heeft een gedrongen lichaamsbouw met korte, gespierde poten en rug. De korte nek draagt de goed ontwikkelde kop met korte oren tussen 9 en 11,5 cm. Het gewicht zit tussen minimum 2kg en maximum 3kg. Het Steenkonijn heeft grote, licht uitpuilende donkerbruine ogen en de erkende kleuren zijn haaskleur, konijngrijs en ijzergrauw.